Tentipi® impregnerad väv av bomull och polyester
Eftersom vi själva är så oerhört stolta över våra impregnerade vävar med en blandning av bomull och polyester finns det några saker som vi vill lyfta fram. Vi vill berätta varför en väv som andas oftast upplevs så mycket trevligare, och är mer långlivad, än en belagd. Våra ventilerande vävar är nästan som ett ”levande” material, som skinn eller läder, som går att vårda för att uppnå en längre livstid. Vi poängterar vikten av att väta ned sin nyinköpta tältkåta från Tentipi innan det allra första ovädret försöker ta udden av naturupplevelsen. Fläckar i impregneringen på impregnerade tält innebär i de flesta fall inga bestående problem, trots att fläckarna kan framstå både som ljusa, mörka och blöta partier på väven. De uppstår från yttre påverkan, som fåglar, stormlinor och gummicord, och kan lätt åtgärdas. Den som har använt sin tältkåta både länge och intensivt kan komma att behöva en ny impregnering, något de flesta aldrig kommer behöva, däremot klarar de flesta lätt av att renovera tältduken genom att utföra en omimpregnering.
Två olika metoder för att göra en väv vattentät
Vävtillverkare väljer mellan två olika metoder för att göra en väv vattentät, impregnering respektive beläggning.
Väven behandlas med impregnering.
De fibrer som används till tältvävar attraherar vatten, som sprids ut runt fibrerna och därmed lätt passerar genom väven. Med en vattenavstötande impregnering attraherar vattnet istället sig självt och lägger sig på så sätt ovanpå fibrerna. Detta hindrar vattendropparna från att tränga igenom. Kondens kan fortfarande ventileras ut genom väven, driven av den högre värme inne i tältet som alstras av människor eller värmekällor. Skulle impregneringen efter år av användande behöva göras om är det enkelt att utföra.
Väven förses med en beläggning som är helt vattentät.
Beläggningsämnets långsiktiga motståndskraft mot UV-strålning och annan åldring är förstås avgörande för att den inte ska krackelera med tiden. Hos billiga vävar kan det ske efter endast ett par veckor, i synnerhet i solen i sydliga breddgrader. Det är också helt avgörande hur väl beläggningen är förankrad i fibern. Även de billigaste vävarna kan vara fullständigt vattentäta när de är nya, men under sömnad och användning veckas och knycklas väven och beläggningen lossnar från fibern på tusentals små ställen och börjar släppa igenom vatten.