Christian Reinwarth och Judith bor i närheten av Düsseldorf i Tyskland. En julifredag var de på besök på Tentipi för att lämna in ett tält för reparation, köpa ett golv och utöka sin tältsamling med en Olivin i bomull/polyesterväv. Det är deras femte Tentipitält och paret berättade hur det kommer sig att de är så förtjusta i tältkåtor från Tentipi.
Tält med ståhöjd
Christian har campat tillsammans med sin familj sedan han var liten, men Judith var inte van vid camping när de träffades och hade som krav att tältet skulle gå att stå i om hon skulle vara med och campa. För att prova hur det var, hyrde de en tältkåta och sedan var även Judith fast för friluftslivet.
Den första egna tältkåtan köpte de begagnad 2017. Det var en Zirkon 7, som senare blev en födelsedagspresent till Christians syster. Judith och Christian ville ha ett lite större tält för att kunna ställa in campingsängar och sova bekvämt. De bytte till en Safir 9 och året därpå köpt de en Zirkon 5 för att ha vid kortare resor och övernattningar.
-Det bästa med tältkåtorna är myggnäten i dörren, i toppen och i inluftarna och att man möjlighet att elda inne i tältet. Ja, och golvet och ventilationen som är så jättebra och som kan skötas inifrån sovsäcken, säger Christian. Judith håller med.
-Men det allra bästa är att man kan stå rak i tältet och bara behöver böja sig lite för att komma in genom dörrhålet, lägger hon till.
De berättar om ett äldre par som blev så avundsjuka när de insåg att det finns tält där man inte behöver krypa på knäna in genom dörren och att det går på några minuter att resa tältet. Elden inne i tältet gjorde dem också snopna för de visste inte om att tältkåtor fanns. Judith är glad för att hon och Christian hittade Tentipi när de sökte tält.
Använda tältkåta i vardagen
Hemma i trädgården har de satt ner spikar med karbinhakar i marken och en träställning för att enkelt kunna resa en tältkåta när det kommer hem kompisar.
-Det är en alldeles speciell känsla att sitta i en tältkåta och spela kort, dricka lite öl och prata. Det går inte att beskriva hur mysigt det känns. Man måste uppleva det, uppmanar Christian.
Safirflex för undervisning
Christian studerar elektronik på universitet och Judith arbetar som lärare för elever i olika åldrar som behöver extraundervisning i matte, kemi och biologi. Christian kom in på undervisning han också, för att tjäna lite extrapengar under studietiden.
-Jag trodde inte att jag skulle tycka att det var så roligt. Men jag har till och med startat en egen firma, ler Christian med lysande ögon. Först hade jag hemundervisning men nu kommer eleverna till mig och jag har köpt en Safirflex för att kunna ha utomhusundervisning under sommarhalvåret.
-Vi ska använda Safirflexen till camping också, inflikar Judith.
De berättar om hur ventilationen under riktigt varma sommardagar blir ännu bättre i en tältkåta med sidor upplyfta och inluftarna öppna.
-Det var omkring 30 grader varmt när tältade i maj och tältet var svalare och skönare att vistas i när vi kunde öppna två sidor framåt, säger Christian.
Skrämmande upplevelse
Det värsta, eller det mest skrämmande, Christian och Judith varit med om i en tältkåta var 2019 vid Lofoten. De hade satt upp tältet ett tiotal meter från havet och några fler campare hade slagit läger på samma plats. Berget reste sig högt över dem när de reste tältet i regnet. När de ätit lite hade vädret slagit om och de hade en fantastisk solnedgång rakt utanför tältöppningen.
-Vi gick en promenad och såg på solnedgången från lite högre höjd, innan vi la oss för natten. Det hade börjat blåsa och när vi var på väg tillbaka kom ett kupoltält flygande mot oss och ut över havet, berättar Christian.
De bestämde sig för att hämta stora stenar och la dem på fästpunkterna mot sanden för att vara säkra på att tältet skulle stå kvar. Det var inga problem. Tältduken fladdrade i den konstanta vinden men tältkåtan stod där.
-Men sedan blev det riktigt ruskigt med vinden som drog ner utefter bergssidan under natten. Det kom vindbyar som tog i riktigt ordentligt, säger Judith.
-Vi sov ingenting. Vi höll i mittstången och i tältduken där vinden kom. Det var ingen fara med tältet, men vi var rädda och tänkte att vi skulle hålla emot eftersom vi ändå inte kunde sova, fortsätter Christian.
De berättar om andra stormnätter där de sovit gott och bara vaknat till korta stunder, men här handlade det om så väldiga stormbyar och höga vågor att livet kändes skrämmande. Ett äventyr med tält, men skrämmande.
Vintercamping
-Vi har en tradition att åka iväg på vintercamping en vecka runt nyåret. Då åker vi till samma camping i Tyskland och njuter av kaminen och att kunna tälta bekvämt. Judith och Christian tittar på varandra och nickar.
-Det bästa är att vi har en campingtoalett med oss så att vi slipper gå över hela campingområdet för att gå på toa, säger Christian.
Det är en finurlig toalett som de brukar ha med sig nästan överallt, även när de är ute och paddlar, eftersom den är så liten och enkel att hantera. Det är en av de saker som Christian och Judith rekommenderar andra att skaffa sig när de tältar.
-En kamin är också bra att ha, om man kan ha den i tältet, är paret överens om.
-Vad är era bästa råd till någon som inte är så van vid att campa?
-Det är att försöka, säger Christian direkt och Judith håller med.
-Skaffa ett billigt tält eller hyr ett tält för att komma ut, fortsätter Judith.
-Det är en annorlunda semester och har något som inte kan förklaras i ord, utan måste upplevas, så försök. Det är det bästa rådet jag kan ge, säger Christian.
-Ja, och ta ett tält med ståhöjd, lägger Judith till och skrattar.
Sommarsemester i Skandinavien
I ett par veckor ska Christian och Judith campa i Mangskog vid ett hus som Christians familj har hyrt. De bor i sin Safir 9, på sina campingsängar och med sin härliga kamin. De är inte ett dugg ledsna för att stugan inte har så många rum. Förhoppningsvis kan de använda sin lilla uppblåsbara gummibåt (pack raft) i Glaskogen och komma till Kosteröarna tillsammans med familjen. Sedan går resan vidare norrut i Sverige och eventuellt Norge. Det är i norra delarna av Skandinavien de trivs bäst.
-Nationalparkerna och möjligheten att resa tältet över en natt var som helst i Sverige är toppen, svarar Christian på frågan om deras smultronställen.
-Tivedens nationalpark och Abisko nationalpark, det är ställen vi återkommer till, säger Judith.
De packar in sin Olivin och sitt golv i bilen och åker för den här gången. Kanske kommer de på besök nästa sommar också.
Vi önskar en trevlig resa och en härlig semester.
Se mer om äventyren på @tipiandknife på Instagram och @foodyjudi.
Foton från tipiandknife